Har du också barn som vill använda dator, surfplatta och telefon? Se då till att säkra teknikprylarna först, så att inte barnen utsätts för fara eller skapar oreda bland appar, filer och avgifter.
Visst är det fantastiskt hur snabbt barn lär sig hur ny teknik fungerar? Med rätt appar kan de till exempel lära sig att skriva, räkna och läsa på ett lekfullt sätt. Men det finns också faror med att ge barnen fri tillgång till tekniska prylar.
Den mest uppenbara faran är att barnen surfar in på sajter med olämpligt innehåll. För det krävs inte särskilt mycket för att de ska råka googla sig in på exempelvis porrsidor eller sajter med virus och andra skadliga program. Andra faror är nätmobbning och så kallad grooming, alltså att äldre personer tar kontakt med barnen online för att senare begå övergrepp. Utöver det är risken också stor att barnen ställer till med oreda på datorn, surfplatten eller telefonen. De kan till exempel råka radera filer eller appar, installera oönskade program eller ladda ner saker som kostar pengar.
Tips på hur du barnsäkrar telefon, dator och surfplatta
Så vad kan du som vuxen göra för att undvika faror och se till så att barnens enheter är säkra? Svaret är att det aldrig kan bli helt säkert! Men här får du sju tips på saker du kan göra:
1. Flygplansläge
Det finns olika grader av barnsäkringar. Om du bara lånar ut mobilen till ditt barn i några minuter så kan det räcka med att slå på flygplansläge för att förhindra en hel del.
2. Lösenkod
Om du vill undvika dyra köp i spel kan det räcka med att lägga till en lösenkod som måste matas in innan köp genomförs i spel. Men om barnet är lite äldre och har en egen telefon eller bara har en tendens att lära sig dina koder, så finns det bättre sätt att säkra dina enheter.
3. Anpassad webbmiljö för barn
För både datorer, telefoner och surfplattor så kan man ofta ladda ner specifika program som genererar en anpassad webbmiljö för barn. Dessa program lägger sig ofta som ett filter över skrivbordet och gör det lättare för barnen att endast se vad du vill att de ska komma i kontakt med, så som appar som är godkända och roliga klipp för barn. Ett barnvänligt gränssnitt helt enkelt!
4. Skapa en egen användare för barnen på datorn
På datorer är ett bra första steg att skapa en egen användare för dina barn på familjens enheter. På så sätt riskerar du inte att barnen råkar ta bort eller flytta omkring viktiga dokument eller program på din användare. På barnets egna användare kan du som vuxen relativt enkelt aktivera en rad olika family-safety inställningar som låter dig se historik och aktivitetslogg för vad ditt barn gör på datorn. Du kan även blockera olämpliga hemsidor eller fylla i specifika hemsidor som barnen inte ska besöka.
5. Apples skärmtid och föräldrakontrol
Apples produkter som har operativsystemet IOS finns det en inbyggd funktion som kallas för ”skärmtid”, som fungerar som en föräldrakontroll. Den rymmer i sin tur fler inställningar som kan vara hjälpsamma. Där finns bland annat funktioner som spärrar barnförbjudet innehåll och ställer in specifika åldersgränser. Du kan spärra åtkomst för hemsidor med vuxet innehåll, både genom generellt filter eller specifikt genom att uppge hemsidor du vill spärra. Vidare kan du även begränsa åtkomst och användning av utvalda appar, samt stänga av så att köp inte är tillgängligt i appar, appstore och itunes.
6. Androids Google Family Link
För enheter med operativsystemet Android finns liknande funktioner. Appen Google Family Link är en kostnadsfri lösning där du kan blockera och spärra innehåll. Man kan bland annat begränsa vilka appar som kan laddas ner från google play. Man kan också ställa in vilka appar som ska räknas som godkända och vilka som ej är tillåtna. I webbläsaren Google Chrome kan också begränsa vilka hemsidor som går att få åtkomst till, baserat på åldersgränser.
7. Prata med ditt barn!
Vårt sista och viktigaste tips är att du behöver prata med ditt barn om allt detta. Ju äldre barnen blir desto större är risken att de försöker kringgå olika typer av skydd för att utforska på egen hand. Oavsett hur många skyddsfunktioner du lägger in kommer det alltid att vara möjligt att hitta kryphål och därför är det också viktigt att du redan i tidig ålder pratar med barnen om olika typer av säkerhet, vad som är okej och vad som inte är det.