fbpx

Vägen till IT, Teleservice och insikter från hästpolo

sep 12, 2024

Kollegor som delar med sig av kunskap, varierande arbetsdagar och att få lösa problem som gör kunder glada. Varför borde fler tjejer överväga IT som bransch och vilka lärdomar från hästpolo kommer till nytta i arbetet på Teleservice? Om det och lite annat berättar Susanna Håkansson, servicetekniker på IT-partner. 

Samma år som pandemin slöt ett hårt grepp om världen, 2020, började Susanna Håkansson som servicetekniker på Servicedesk, en del av Teleservice IT-partner. Att börja på en ny arbetsplats när stora delar av arbetskraften uppmanades att jobba på distans upplevde hon inga större problem med. 

– Vi jobbar så pass flexibelt på Servicedesk och hade redan möjlighet att jobba hemifrån, förklarar Susanna.  

Kollegorna på Servicedesk, avdelningen inom IT-partner som Susanna tillhör, är ett blandat gäng individer vars uppgift är att hjälpa avtalskunder med IT-relaterade problem och utmaningar. En bra mix, beskriver hon sina kollegor som. 

– Jag jobbar bland annat med killar i tjugoårsåldern och det är väldigt roligt att vara på besök i deras värld. Jag tror de tar till sig saker från mig som är mer senior och kanske har en annan syn på världen, och jag tar till mig saker från dem.  

Intresse för problemlösning ledde till IT

Att lösa problem och förstå hur saker fungerar har alltid tilltalat henne. Vid 25 års ålder bestämde hon sig för att gå en IT-utbildning efter att ha kommit tillbaka till Sverige efter några år i Colombia. 

– Jag kunde vara lite fascinerad över hur hissen vet var den ska eller hur trafikljusen vet vad de ska visa.  

Intresset ledde henne till en utbildning inom applikationsutveckling på sammanlagt tre år, med ett halvårs praktik inbakad. Utbildningen beskriver hon som överväldigande och jättespännande. 

– Jag hade aldrig kodat innan. Att lära sig programmeringsspråk var som att gå in i en helt ny värld.   

Efter utbildningen har Susanna bland annat jobbat som Frontendutvecklare på ett bolag som sålde en molnbaserad plattform för fastighetsförvaltning och energiuppföljning. Innan hon gick över till rollen som Head of Service i företaget hade hon också hunnit med att vara Backendutvecklare en tid.  

Kunskapsdelning och dynamiskt arbetssätt

Rollen som servicetekniker på Teleservice lockade henne av framför allt två skäl. Att Teleservice är ett familjeägt företag med en kultur och atmosfär som inte upplevs hierarkisk, och att det går att klättra och utvecklas här.  

– Det som stuckit ut under min tid här är att folk är väldigt generösa med sin kunskap. Att hålla sin kunskap för sig själv gynnar ingen. Här delar vi med oss. 

Servicedesk på Teleservice arbetar också mer dynamiskt, och mindre fyrkantigt än vad som kan vara fallet på andra företag, menar Susanna. Hon uppskattar att vi kan vara effektiva och snabba i vår hantering av kunders ärenden.  

Under sina år på Teleservice tycker Susanna att hon utvecklats mycket, såväl kunskapsmässigt som när det kommer till kontakten med kunder. 

– Det är roligast att jobba med lite sura kunder för dem kan man göra väldigt glada. Har du jobbat med detta ett tag lär du dig att distansera dig och tar det inte personligt, förklarar hon. 

Upprörda kunder brukar Susanna hantera genom att först bekräfta deras känslor. Och därefter försöka lösa situationen som gjort dem frustrerade.  

IT innebär arbete med människor

Andelen kvinnor i IT-branschen är relativt låg, även om utvecklingen går mot en jämnare representation av både män och kvinnor. En studie från 2020 visar att bland 1 000 kvinnor i Sverige mellan 16 och 20 år är fyra av tio intresserade av att arbeta inom IT. Det som stoppar flest från att välja branschen är bilden av att en karriär inom IT inte passar deras personlighet.

Susanna tror att många tjejer vill jobba med människor och har föreställningen att IT innebär att du inte gör det, vilket hon menar är en felaktig bild. 

 – Jag tror det handlar mycket om stereotyper som sitter kvar. Det viktigaste när man kommer in som ny tjej är att det finns i alla fall en till, att någon annan har lyckats komma in och visat att det går.  

Som golf under en jordbävning

En stor del av Susannas liv utanför jobbet handlar om hästpolo, en sport som hon liknar vid att spela golf under en jordbävning. Tillsammans med sin man har Susanna startat och driver en poloklubb på gården utanför Sjöbo. Vilken nytta har hon av sitt engagemang i sporten och hästarna? 

Hästpolon har lärt mig strategi och styrkan i att jobba som ett lag. Att ensam inte är stark och att hålla huvudet kallt.  

Samt, lägger hon till: 

När vi jobbar tillsammans och är på samma plats vid rätt tidpunkt finns det inget som kan slå oss. 

Susanna Håkansson Teleservice