Är du bekant med begreppet phising eller som det heter på svenska, nätfiske? När man talar om detta, innebär det att en aktör vill komma åt din data eller dina lösenord till exempelvis din bank, Facebook eller mail. För att få tillgång till informationen skickas det till exempel SMS, mail eller QR-koder som leder till en länk där du sedan ombeds ange din personliga information.
Många av dessa bluffmeddelanden ser ut att komma från seriösa aktörer som exempelvis Polisen, banker eller olika plattformar för sociala medier. Det är därför lätt att bli osäker på om informationen som står i meddelandet är korrekt eller om det är bluff. Nedan har vi sammanställt lite tips på hur du kan tänka för att minimera riskerna för att bli utsatt för nätfiske:
Var skeptisk mot oväntade mail
Om du får ett oväntat mail där de ber dig om personlig information, var försiktig. Är företagsnamnet bekant är det säkrare att själv kontakta dem via deras egna kanaler för att säkerställa om informationen är korrekt.
Många bluffmail kommer från mailadresser som ser officiella ut, men vid närmare granskning kan man se att de innehåller små avvikelser. Exempel på detta kan vara att man byter ut bokstaven o mot siffran 0 eller att en bokstav utesluts.
Undvik att klicka på länkar
Många bluffmail anger länkar som de vill att du klickar in dig på. För att säkerställa äktheten, skriv aktivt själv in företagets adress i din sökmotor.
Var försiktig med bilagor
Öppna inte bilagor från okända avsändare, då dessa kan innehålla virus.
Lämna inte ut dina uppgifter
Företag och banker ber aldrig om dina inloggningsuppgifter eller kontouppgifter per mail. Är du osäker, kontakta företaget via deras officiella kontaktuppgifter.