fbpx

Är vår digitala integritet hotad? 

dec 5, 2024

Vi delar dagligen med oss av personlig information via olika plattformar och tjänster, ofta utan att tänka på de risker det kan medföra. Hur påverkar detta vår personliga integritet, och vilka trender kan vi se framöver? Björn Hansson, systemadministratör på Teleservice, berättar om personlig integritet på nätet och tittar framåt 

Vad innebär digital personlig integritet?

Digital personlig integritet handlar om att skydda individers rätt till privatliv genom att hantera deras personuppgifter på ett säkert sätt. Det kan röra sig om allt från namn och e-postadresser till IP-nummer, berättar Björn.

Hur viktig är personlig integritet idag?

Generationen som var ung när sociala medier kom har som vana att ofta dela mycket än idag med allt från flygbiljetter där man ser bokningsnummer till semesterbilder från Bahamas, vilket ger en öppning för eventuella inbrott.

En trend Björn uppfattat är att den yngre generationen däremot gör raka motsatsen, det vill säga frångår sociala medier och sällan delar med sig av särskilt privat information.

Så har det utvecklats 

När samtalet glider in på utvecklingen av integritetsskydd de senaste åren, berättar Björn om två huvudspår. Det första spåret handlar om VPN, som ofta framställs som ett skydd mot alla hot gentemot personlig integritet. Björn är dock skeptisk:

– Så är tyvärr inte fallet. En VPN kan skydda mot mycket, men du kan fortfarande klicka på falska länkar eller besöka osäkra hemsidor, säger han.

Det andra spåret rör ungas förändrade beteende.

– Som jag nämnde tidigare, har den yngre generationen blivit mer restriktiva och delar inte lika mycket personlig information som tidigare generationer.

En utveckling som kanske visar att vi blivit mer medvetna om farorna med att dela personliga uppgifter i fel forum samt medvetenhet om att vi behöver skydda vår information?

Systematiskt arbete en bra grund

ISO-standarden 27001 är en internationell standard och ett ramverk för systematiskt arbete med informationssäkerhet som ger en bra grundstomme för organisationers arbete på området.

– Det är helt enkelt en definition på hur man som företag bör arbeta med IT- och informationssäkerhet. Teleservice är ISO-27001-certifierade sedan januari 2024.

Björn fortsätter:

– Detta är även något som kommer att bli aktuellt som lagkrav i EU genom ett regelverk som kallas för NIS2. Lagkravet som omfattar 21 europeiska länder ställer krav på höjd informationssäkerhet för organisationer med samhällsviktig funktion.

AI – en tänkbar fara 

Avslutningsvis frågade vi Björn om han såg några utmaningar i framtiden när det kommer till den personliga integriteten. På det svarade han:

– Den stora utmaningen är AI som förvisso är ett bra arbetsredskap men än så länge vet vi inte hur den kan komma att användas. Ju mer källkod som används i AI desto mer tillgängligt blir de även för brottslingar.

Björn menar att ju mer källkod som använd i AI-funktioner desto mer tillgängligt blir det även för kriminella. Han säger att allt som finns för ett gott syfte, används också i ett mörkare syfte. Om källkod används på fel sätt kan det också möjliggöra att kriminella kommer åt personlig information om privatpersoner och kunder.

Slutsats

Vår digitala integritet står inför både möjligheter och hot. Genom att kombinera tekniska lösningar med ett mer medvetet beteende kan vi minska riskerna och möta framtidens utmaningar på ett säkert sätt.