fbpx

Mikael Ziegenfeldt är årets ledare

jun 20, 2024

Årets ledare beskriver sig själv som utmaningsstyrd och intresserad av människor. IT halkade han in på av en slump när han som tjugoåring råkade ha sönder en dator. Idag har han lång erfarenhet av många arbetsroller i branschen och hyllades nyligen för, bland annat, sin förmåga att se och lyssna till alla medarbetare. Möt Mikael Ziegenfeldt, konsultchef på IT-partner och årets ledare på Teleservice!

IT-karriär ingen barndomsdröm

Att Teleservice IT-partners konsultchef skulle jobba med det han gör idag hade han ingen tanke på när han som artonåring arbetade i hemtjänsten. Människor, hur de fungerar och tänker är ett intresse som går långt tillbaka. 

– Jag lägger märke till hur folk mår, vågar fråga om det, och är inte rädd för att få svaren. Jag har alltid varit mycket för människor. IT var någonting jag snubblade in på, berättar Mikael. 

 Det var när han som tjugoåring träffade en tjej som hade en dator – som han råkade förstöra när han skulle spela Warcraft – som IT-intresset började att bubbla.  

– Jag skulle ju försöka reparera datorn. Det slutade med att jag valde en IT-utbildning och halkade in på det spåret. 

Mikaels karriär inom IT började med konsultjobb inom x.400 mail och x500-kataloger och fortsatte sedan som specialistkonsult inom Citrix och Altiris produktsviter. Ledarskapet började han med i sin roll som ansvarig för ”Managed services” vilket innefattade ansvar för servicedesk och övriga avtalsleveranser.  

Lockas av utmaningar 

 Utmaningsstyrd är ett ord han använder för att beskriva sig själv i arbetslivet. Det är en egenskap som lett till flertalet chefsroller. 

 – När chefer har frågat om jag kan göra något bättre själv har jag sagt ja och gjort det, tillsammans med medarbetare.  

Inspiration och förebilder till sitt ledarskap har Mikael hittat i sin omgivning. Såväl positiva som negativa exempel på ledarskap har fått stå modell för hans egen syn på ämnet. Han slår också ett slag för Simon Sinek som med sina föreläsningar om att börja med ”varför” gjort sig känd för sin syn på engagemang och ledarskap.  

– Jag tror att jag kan få med folk mot ett mål. Jag sitter inte och tittar på utan försöker göra själv och vara delaktig och följa med på vägen där det är möjligt. Jag jobbar också mycket med att lita på folk för då vill medarbetare oftast göra rätt, säger Mikael. 

Mikael Ziegenfeldt årets ledare Teleservice

Nödvändigt att kunna förändra

Att prata mycket med människor är en annan nyckel i ledarskapet enligt Mikael. Han ser sig själv som en relationsbyggare som genom god kommunikation med kollegor ofta får veta lite mer.

– Att försöka se och lösa de problem som begränsar medarbetares arbete är viktigt. Att våga ställa frågorna där svaren kan vara jobbiga. Man kan inte fixa allt. Men man kan försöka, säger Mikael. 

Rollen som konsultchef på IT-partner har Mikael haft i ungefär två år. Vid intervjun för tjänsten fick han intrycket av att vi är ett företag han skulle kunna trivas på. 

 – För mig är det viktigt att det går att ändra på något som eventuellt är fel. Gör det inte det är jag helt fel person. Jag är extremt lösningsorienterad. 

Valet att arbeta inom IT har Mikael inte ångrat. Att branschen är snabbrörlig och arbetet därför omväxlande är en klar fördel för honom. 

– Jag tycker om när man förändrar och hela tiden gör saker bättre. IT har varit en bra och öppen bransch att komma in i för mig. 

Ökad stolthet i företaget

Bilden av Teleservice är, så här cirka två år in i tjänsten, bättre än förväntad enligt Mikael som också tycker sig ana en delvis ny kultur inom bolaget.

– Viljan och modet att utvecklas har funnits här, men jag skulle vilja säga att stoltheten har ökat. När jag kom in var vi ganska rädda för att ta betalt för det vi gjorde. Det har blivit bättre eftersom vi känner att det vi gör tillför något. 

Själv tycker han också att han har utvecklats, även om han – som han säger, nog är ungefär ”som han har varit”.

– Jag har alltid jobbat på många olika saker på varje ställe där jag har varit. Här tycker jag att jag får göra det jag anser bör göras och jag får förutsättningarna jag behöver för att göra det.  

När han inte arbetar för Teleservice tycker Mikael om att vara hemma och säger sig uppskatta struktur, lugn och ro. Familj, trädgård och hund fyller fritiden liksom intresset för att bygga. Efter att ha fått träverktyg av sin svärfar har Mikael tänkt börja bygga trädgårdsmöbler. 

– Under pandemin byggde jag ett gym i vår källare. Min träning har hittills bestått i själva byggandet. Sonen tränar i gymmet nu.