fbpx
Lämna ett meddelande!

Så går det till när området projekteras!

På Teleservice fortsätter fiberbeställningarna att komma in på löpande band och många väntar ivrigt på att bli anslutna. Vägen till att få fiber är uppdelat i olika steg och det första som händer i fiberprocessen är att området projekteras. Men vad innebär det egentligen? Lina Dontsios jobbar som projektledare på Teleservice har ansvar för att grovprojektera, rita upp hur det ska grävas i området, ansöka om tillstånd, fixa med avtal, ha möte med alla markägare och hålla kontakten med berörda avdelningar internt. Ingen dag är den andra lik för Lina och hennes projektledarkollegor.

Lina, vad gör en projektledare inom fiber?
Vi tilldelas ett projekt och har sedan ansvar för det området från början till slut. Och däremellan är det mängder av saker att fixa och ha ständig koll på, säger Lina.

Första steget är att rita upp hur anläggningsavdelningen ska gräva. Sen åker man ut och tittar hur det ser ut på plats och synar området – stämmer verkligheten överens med ritningen? Därefter kallar man till projektstartsmöte – då träffas alla berörda avdelningar för att gå igenom förutsättningarna och diskutera eventuella risker. Sen rullar det på – interna och externa möten avlöser varandra.

Att få avtal och tillstånd kan dra ut på tiden
Den process i projekteringen som tar längst tid är markavtal, tillstånd hos trafikverket och Länsstyrelsen.

Hur länge pågår ett projekt?
– Från det att jag får ett projekt i handen tills vi installerat kunden kan ta upp till ett år. Exakt hur lång tid det tar beror mycket på tillstånd och avtal som ska sökas. Tillstånd från Trafikverket och Länsstyrelsen tar upp mot fyra månader att få till. De flesta markägare är bra att ha och göra med, men vi kan också stöta på ägare som inte är lika samarbetsvilliga och då kan det dra ut rejält på tiden tyvärr.

En annan sak som tar mycket av Linas tid är alla möten med markägare. Dessa möten kan hållas precis vilken tid som helst – ofta kvällstid och ofta på söndagar. Det är så mitt schema funkar, annars är det omöjligt att få till möten med alla markägare, de flesta har ju tyvärr inte tid under dagtid på vardagarna.

Linas mål var att bli projektledare
Lina har jobbat på Teleservice i lite mer än ett år, men har jobbat inom fibervärlden sedan 2016. Hon har varit både på AKEA och Eltel och jobbat som fiberkoordinator och fibertekniker. Då var målet att bli projektledare. Så när Lina fick jobbet på Teleservice hade hon både nytt jobb och ett uppnått mål att fira. Nu trivs hon väldigt bra med jobbtillvaron och har inte riktigt hunnit med att sätta upp nästa karriärsmål. Och det kan man förstå – för hon har minst sagt fullt upp.

Har du många olika projekt igång samtidigt?
Jag har just nu 20 stycken öppna projekt… Vilket betyder att jag har kontakt med 337 stycken markägare i talande stund.

Vi sitter på hennes kontor och pratar och inom loppet av tio minuter har hon haft två besök på kontoret, tagit ett akut telefonsamtal – och plötsligt blivit inbokad på ett besök i Ullstorp där hon skulle infinna sig inom en timme. Vi bestämde oss för att hänga med på mötet i Ullstorp! Efter lite krokiga grusvägar så var vi framme vid ett nybygge i Ullstorp där Lina är projektledare. På plats var två killar som behövde ställa frågor kring el och vatten. Lina hoppade ur bilen, drog fram kartan och berättade för killarna vad som gäller.

Du har ett ganska varierande jobb?
Ja, men jag älskar att ingen dag är den andra lik! Idag har jag hunnit med internmöten, möte med markägare, en runda till Ullstorp och nu måste vi åka vidare för att ta lite bilder i en brunn, säger Lina entusiastiskt.

Sagt och gjort, vi körde vidare och stannade till mitt ute i ingenstans. Lina högg tag i brunnsnyckeln och drog bort det tunga locket där hon behövde ta lite bilder för att planera för ett kommande nattjobb.

Projektet är inte helt slut förrän fibern är installerad och projektet är slutdokumenterat
När alla avtal och tillstånden från myndigheterna är på plats är det dags för villaprojektören att börja boka besök med varje kund.

Är ditt projekt färdigt när du lämnar över till villaprojektören?
Nej, egentligen inte. Då finns jag till förfogande för frågor, ändringar av sträckor eller annat kunden eller villaprojektören undrar över. Samma gäller när anläggning börjar gräva eller installationerna påbörjas. Jag finns med under hela projektets gång och får lösa diverse problem på daglig basis som man stöter på. Vi ser även till att grödersättningar betalas ut där de ska och markavtalsersättningen kommer till utbetalning. Mitt projekt är inte helt avslutat förrän kunden är installerad och all slutdokumentation är på plats.

Vad är det som gör att du trivs så bra med ditt jobb som projektledare?
Variationen, utmaningarna och ansvaret – jag trivs med mycket ansvar. Men allra bäst trivs jag med mina kollegor, vi är som en stor familj på vår avdelning – vi tjafsar, kramas och bryr oss om varandra, avslutar Lina Dontsios.

Att vara fiberprojektledare är ett väldigt varierande jobb!